Een advocaat van onvermogen

Af en toe kan het gebeuren dat u behoefte hebt aan juridische bijstand. Helaas kan niet iedereen het zich zomaar veroorloven om een eigen advocaat in te huren. Gelukkig is er dan nog altijd de mogelijkheid om een beroep te doen op een advocaat van onvermogen. Wat is dit nu precies? Een advocaat van onvermogen werd in het verleden ook wel pro deo genoemd en voor veel mensen zal deze term veel meer herkenning oproepen. Toch is er wel een verschil met de gang van zaken in het verleden. Werd er vroeger pro deo gewerkt, dan betekende dit dat de jurist niet betaald werd en het dus eigenlijk vrijwillig deed. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, de advocaat van onvermogen wordt door de overheid vergoed voor de zaken die hij aanneemt en daarom wordt er ook wel gesproken van gesubsidieerde rechtsbijstand. Nu is de subsidie niet dusdanig dat advocaten dezelfde tarieven verdienen als wanneer zij gewoon door klanten betaald worden, maar ze zakken hiermee ook niet onder het minimumloon. Naast de subsidie wordt er bovendien ook altijd een eigen bijdrage van de klant gevraagd, welke afhankelijk is van het vermogen en inkomen van de klant. Advocaten die dergelijke gesubsidieerde rechtsbijstand verlenen, hebben daarnaast vaak ook een praktijk waarin zij betalende klanten hebben. Veel mensen zijn bang dat zij door het moeten inschakelen van een advocaat van onvermogen minder goede juridische hulp krijgen, zij hebben vaak het idee dat het de minder goede advocaten zijn die dit werk doen. Dat is door de huidige regelingen echter absoluut niet meer het geval en u kunt er dus zeker op vertrouwen dat u goed vertegenwoordigd wordt. Wel is het zo dat personen die veel geld willen verdienen dergelijke zaken vaak niet aannemen, maar dat betekent ook dat u zeker weet dat uw advocaat van onvermogen niet alleen gebrand is op het verdienen van zoveel mogelijk geld.

Recht op advocaat van onvermogen?

Maar weinig mensen zullen weten wanneer iemand nu in aanmerking komt voor het beroep doen op een advocaat van onvermogen. Een belangrijk punt is dat het alleen mogelijk is hier van gebruik te maken voor serieuze zaken, het is niet mogelijk om voor alles een beroep op hen te doen, er moet echt sprake zijn van een serieus juridisch probleem. Daarnaast is het ook van belang dat de zaak enige kans van slagen heeft, is er absoluut geen kans van slagen, dan zal het verzoek zeker afgewezen worden. Niet voor iedere kwestie kan er dus zomaar een beroep worden gedaan op een advocaat van onvermogen. Gezien het feit dat dit via de overheid gesubsidieerd wordt, is dit ook niet meer dan logisch. Daarnaast zijn er natuurlijk ook grenzen gesteld wat betreft de financiën van de klant, u kunt geen beroep op een advocaat van onvermogen doen als u zelf een hoog inkomen of groot vermogen hebt. De grenzen hiervoor verschillen per jaar en zijn bovendien ook afhankelijk van uw gezinssituatie. Gemiddeld genomen kan er gesteld worden dat ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking een beroep zou kunnen doen op een advocaat van onvermogen. Zoals gezegd wordt er ook altijd een eigen bijdrage gevraagd, ook deze is uiteraard afhankelijk van de eigen inkomsten en het eigen vermogen. De hoogte van de eigen bijdrage verandert bovendien ieder jaar, maar ligt ongeveer tussen 50 en 900 euro, afhankelijk van uw situatie. U kunt dus recht hebben op een advocaat van onvermogen als:

  • u een serieus juridisch probleem hebt
  • uw zaak kans van slagen heeft
  • uw inkomen en vermogen onder de gestelde grens liggen

Is dit niet het geval, dan zult u de kosten voor het inschakelen van advocaten zelf op moeten brengen.

Verweij Juristen

Woont u in de regio van Tilburg en bent u op zoek naar een advocaat van onvermogen? Dan bent u bij Verweij Juristen absoluut aan het juiste adres. In tegenstelling tot veel andere advocatenkantoren, kunt u bij hen namelijk een gratis en vrijblijvend advies krijgen via mail, telefoon of gewoon tijdens een gesprek. U hebt op die manier de mogelijkheid om uw zaak voor te leggen en de jurist kan u dan adviseren over of u in aanmerking komt voor een advocaat van onvermogen. Zo hoeft u dus niet eerst geld uit te trekken om er vervolgens achter te komen dat u een kansloze zaak hebt of dat uw probleem niet als serieus genoeg gezien wordt. Komt u in aanmerking voor een advocaat van onvermogen, dan helpt een van hun juristen u graag verder met het afhandelen van uw zaak. Naast een advocaat van onvermogen, kunt u bij hen natuurlijk ook gewoon terecht voor juridische hulp waar u zelf helemaal voor betaalt. Verweij Juristen vraagt in verhouding tot andere advocatenbureaus voordelige tarieven. Dit kunnen zij doen doordat zij hebben gekozen voor een bescheiden kantoor en doordat zij zoveel mogelijk via mail of telefoon proberen af te handelen. Dit bespaart vaak veel tijd en dit is terug te zien in hun tarieven, die zij op deze manier dus relatief laag kunnen houden. Dit betekent ook dat hun tarieven voor veel meer mensen betaalbaar zijn. Hebt u juridisch advies nodig, wilt u weten wat zij voor u kunnen betekenen? Neem dan eens vrijblijvend en gratis contact met hen op. Bent u op zoek naar een advocaat van onvermogen of naar een andere vorm van juridische hulp, bij Verweij Juristen kunnen zij u zeker helpen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn