Gastouder worden: een heel proces!

Het is een prachtig gezicht om een kind te zien opgroeien. Wanneer je zelf geen kinderen hebt, kan het zijn dat je dat toch een keer wilt meemaken. In dat geval kun je ervoor kiezen om gastouder te worden. Gastouders zijn in de regel in dienst bij een gastouderbureau. Een gastouderbureau zorgt dat de juiste kinderen, aan de juiste gastouder gekoppeld worden. Wil jij gastouder worden, dan kom je meestal bij dit soort instellingen terecht! Een van deze gastouderbureaus is Snoesje. Snoesje brengt gastouders in het oosten van Nederland bij elkaar. Samen zorgen zij voor uitstekende kinderopvang in Twente en de Achterhoek. Wil jij gastouder worden bij dit bedrijf? Dan doorloop je een aantal stappen:

  • Aanmelding
  • Kennismakingsgesprek
  • Doorspreken van de regels

Wil jij gastouder worden, ga dan naar het aanmeldingsformulier op de website. Voordat je dit formulier invult, is het goed om te weten aan welke eisen je als gastouder moet voldoen. Wanneer je een aanmelding verstuurt, maar niet beschikt over de juiste kwalificaties, dan word je aanvraag niet in behandeling genomen. Om te beginnen worden een aantal wettelijke eisen gesteld aan gastouders. Een gastouder moet beschikken over een MBO diploma ‘helpende welzijn’ en moet daarnaast het certificaat ‘Kinder EHBO’ op zak hebben. Verder moet je zorgen voor een plek waar je een kind kunt opvangen. Je moet alleen wonen, of al je huisgenoten moeten ouder zijn dan 18 jaar. Het is ook belangrijk dat je op tijd een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvraagt. Deze is verplicht om gastouder te worden. Zoals je ziet stelt de Nederlandse overheid veel eisen aan het gastouderschap. Dat is helemaal niet raar: als gastouder ben je verantwoordelijk voor een cruciale periode in het leven van een kind. Je ziet het kind opgroeien en brengt hem of haar belangrijke vaardigheden bij. Hiervoor moet je over de juiste papieren beschikken. Wil jij gastouder worden? Regel dan alle bovenstaande zaken!

Gastouder worden: kennismakingsgesprek

Wanneer je bij Snoesje aan de slag kunt, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek word je op de hoogte gesteld van een aantal beleidsplannen en wordt getoetst of je bekend bent met het protocol kindermishandeling. Wanneer dit allemaal in orde is, ontvang je de praktische informatie wat betreft het werk en krijg je een kind toegewezen. Het gastouderbureau zorgt ervoor dat kind en ouder uitstekend bij elkaar passen. Is je een kind toegewezen? Dan kun je aan de slag. Tijdens het kennismakingsgesprek worden ook nog een aantal algemene zaken doorgesproken. Zo worden ieder jaar diverse opvanglocaties in Nederland steekproefsgewijs bezocht, om te controleren of deze voldoen aan de gestelde eisen. Dit betekent dat ook jij iemand aan huis kan krijgen. Zorg daarom dat je te allen tijde je zaakjes goed op orde hebt. Gastouder worden is het mooiste wat er is. Je ziet een kind zich ontwikkelen en kunt daar een steentje aan bijdragen. Je maakt hoogte en dieptepunten mee en moet je kind daarin bijstaan. Wanneer jij besluit gastouder te worden, gaat er een nieuwe wereld voor je open!

Documentatie en inlezen

Op de website van gastouderbureau Snoesje vind je alle informatie die je nodig hebt om je goed voor te bereiden op je aanmelding. Onder het kopje ‘diversen’ vind je ontzettend veel documentatie, waar je veel van kunt opsteken. Surf snel naar http://www.gastouderbureausnoesje.nl/algemeen.html en doe hier je voordeel mee. Heb je andere vragen, waar je niet direct een antwoord op ziet? Neem dan gerust contact op via het contactformulier. Praat je liever even persoonlijk met één van de werknemers van het bureau, dan vind je op bovenstaande site ook een telefoonnummer. Waar wacht je nog op, bel vandaag nog!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn