Lean Six Sigma

Lean Six Sigma is helemaal populair in het bedrijfsleven. Het is een manier om een bedrijf beter te laten functioneren. Lean Six Sigma combineert twee belangrijke methodes en kneed deze samen tot één geheel. Hierdoor werkt Lean Six Sigma als losstaande methode om zo de waarde van een bedrijf te doen stijgen. Aan de ene kant staat Lean, een methode om afval binnen een productieproces tegen te gaan. Aan de andere kant staat Six Sigma, een methode die is gericht op het verminderen van fouten binnen dit productieproces. Lean Six Sigma combineert beide elementen om zo het afval dat zich binnen bedrijven bevindt, ook wel “waste” genoemd, te verminderen. Dit afval kan zitten in de volgende onderdelen:

 • teveel tijd nemen om de productie of het proces uit te voeren
 • een te grote hoeveelheid producten op voorraad hebben
 • overmatige verplaatsing van mensen of producten
 • wachten op andere processen
 • produceren zonder afnemers (overproductie)
 • defecten in het productieproces
 • onvoldoende vaardigheden binnen een afdeling

Werknemers kunnen volgens Lean Six Sigma teveel tijd nemen om een proces uit te voeren. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het leveren van een server aan een klant. Het kost het bedrijf misschien 2 dagen om dit klaar te maken, maar door diverse oorzaken duurt het 5 dagen voordat de server bij de klant is. Er wordt dan teveel tijd genomen voor een proces dat sneller kan. Een tweede punt is een te grote voorraad. Wanneer een bedrijf elke maand één server levert, hoeven er niet tien klaar te staan. Dit zorgt alleen maar voor extra kosten in onderhoud. Een derde punt is de verplaatsing van personeel of producten. Wanneer producten naar verschillende locaties moeten om te worden geproduceerd neemt dit onnodig veel tijd in beslag. Bovendien doet dit een grote aanspraak op het beschikbare kapitaal. Volgens Lean Six Sigma is het centraliseren van personeel en het centraliseren van het productieproces dus erg belangrijk. Een vierde punt is het wachten op andere processen. Wanneer werknemers niks kunnen doen omdat andere mensen nog geen werk hebben geleverd kan dit een kink in de kabel veroorzaken. Werknemers moeten altijd aan de slag kunnen. Het produceren zonder dat producten worden afgenomen, een hoge mate aan fouten in de productie, en het ontbreken van ervaring op een afdeling zijn de laatste drie factoren die allemaal bijdragen aan wat Lean Six Sigma “waste” noemt.

Lean Six Sigma Belts

Binnen Lean Six Sigma bestaan verschillende niveaus. Deze zijn, in oplopende mate van intensiteit:

 • de gele riem
 • de groene riem
 • de zwarte riem
 • MBB

De gele riem is de onderste laag van Lean Six Sigma. Wanneer een werknemer de gele riem heeft dan begrijpt deze ongeveer waar Lean Six Sigma om draait. De werknemers zal de basisbegrippen goed kunnen toepassen. Door een vrij milde training kan dit niveau bereikt worden. Bedrijven die met dit soort methodes werken doen er goed aan werknemers in ieder geval een cursus op dit niveau aan te bieden. De groene riem staat een stap hoger. Iemand met de groene riem heeft verstand van de toepassing van Lean Six Sigma. Deze kan werken met programma’s die nodig zijn om de methode draaiende te houden. Ook zal deze medewerker alle Lean principes goed kunnen toepassen binnen een organisatie. De zwarte riem vereist veel training. Dit zijn de mensen die zelf projecten leiden. Deze medewerkers kunnen afdelingen begeleiden in de implementatie van Lean Six Sigma. Vaak hebben deze werknemers ook de taak er voor te zorgen dat deze implementatie goed gaat. Ze doen dus ook de zogeheten “audits”. Audits zijn bepaalde controles die om de zoveel tijd worden uitgevoerd. Tijdens een audit wordt bepaald om een afdeling goed kan werken met Lean Six Sigma. Ook wordt gekeken of alle principes goed worden toegepast. Ook is het belangrijk dat  “waste” die binnen een afdeling wordt opgebouwd aanzienlijk verminderd. Tot slot is er de MBB. Dit zijn eigenlijk medewerkers met de zwarte riem, maar met ten minste twee jaar ervaring in het werkveld. Dit zijn de mensen die zelf Lean Six Sigma les mogen geven aan toekomstige projectleiders. Tijdens de vorderingen van een van de arbeiders wordt telkens getoetst of deze de juiste zijn om verder te stijgen. Volledig begrip van de methode is vereist om te worden toegelaten in de hogere functies. Het is opvallend om te zien dat mensen in het westen van Nederland vaker in aanraking komen met deze methode. Veel mensen in en rond de Randstad hebben ervaring in het werken met het programma. In het oosten van het land ontbreekt deze kennis echter. Hier ligt daarom het percentage van werknemers met een groene riem of hoger beduidend lager.

Zelf trainen en uitvoeren

Een bedrijf trainen in de methode is helemaal niet moeilijk. Je moet enkel een partner vinden die je kan helpen met de eerste stappen. Je vindt een partner zoals deze op http://www.symbolbv.nl/. Deze mensen staat voor je klaar om jouw organisatie kennis te laten maken met deze nieuwe methode. Eerst wordt natuurlijk getest hoe ver je zelf al bent gekomen. Daarna wordt een plan opgesteld om dit naar een hoger niveau te tillen. Op de website is het erg eenvoudig om een offerte aan te vragen. Je weet zo direct hoeveel een training gaat kosten. Voor vragen of opmerkingen is het altijd mogelijk contact op te nemen. De werknemers van Symbolbv staan je dan graag te woord. Wacht dus niet langer met broodnodige verbeteringen in jouw bedrijfsorganisatie. Maak vandaag nog kennis met Lean Six Sigma!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn