Reparatie van herenhorloge

Onlangs ontdekte ik een defect in mijn herenhorloge. Ik heb het vervolgens zelf gerepareerd, met behulp van een reparatieset. Graag wil ik in dit artikel vertellen hoe dat in zijn werk ging. Hopelijk helpt dat iedereen die in de toekomst een soortgelijke stap wil zetten. Het repareren van een herenhorloge is in de regel niet heel lastig, maar vergt wel wat geduld. Ook moet je begrijpen hoe het uurwerk in elkaar steekt. Weet je dat niet, dan kun je altijd naar een reparateur stappen. Heb je verstand van zaken en een defect horloge? Lees dan gerust verder! Tijdens de reparatie doorliep ik een aantal stappen:

  • Afweging maken
  • Aanschaffen van materialen
  • Hulp vragen bij klantenservice
  • Kast openmaken
  • Succesvolle reparatie

Even wat voorgeschiedenis: ik draag het herenhorloge al sinds mijn twintigste. Ik kreeg het destijds van mijn vader, die het weer van zijn vader (mijn opa) had gekregen. Je kunt begrijpen dat ik behoorlijk op het horloge gesteld was, en het dus snel wilde repareren. Ik ben wel redelijk technisch aangelegd, dus had het idee dat ik het herenhorloge zelf kon repareren. Toch heb ik echt even een afweging gemaakt. Tijdens een reparatie kun je het uurwerk namelijk ook beschadigen. Uiteindelijk gaf mijn ervaring de doorslag. Ik heb vroeger met horloges gewerkt, dus ik had er vertrouwen in. Wat ik maar wil zeggen is: begin niet zomaar aan een reparatie, zeker niet als het een erfstuk betreft. Nadat ik had besloten dat ik het horloge zelf ging repareren, ging ik op zoek in mijn gereedschapskist. Helaas bleek al snel dat ik niet het juiste gereedschap had: ik miste het tooltje waarmee ik de kast kon openen. Waar vind je zoiets? Uiteindelijk vond ik op het internet BensonTrade. Deze webshop verkoopt allerlei soorten herenhorloges. Op BensonTrade vind je hun volledige assortiment. Ze verkopen echter ook horlogeaccessoires; daar was ik naar op zoek. De luxe set bevatte precies wat ik nodig had!

Herenhorloge repareren: kast openmaken

Nadat ik de reparatiekit had gekocht, heb ik even contact opgenomen met de klantenservice. Ik heb hen gevraagd hoe ik het best te werk kon gaan. Uiteraard richt de klantenservice zich met name op vragen over de producten die de site verkoopt, maar de aardige medewerker aan de andere kant van de lijn deed toch zijn uiterste best om me te helpen. Samen bedachten we een stappenplan, dat ik vervolgens nauwgezet heb uitgevoerd. Het herenhorloge legde ik op een schone tafel. Vervolgens haalde ik dit voorzichtig uit elkaar. Hoewel het uurwerk al erg oud is, leek het van binnen nog als nieuw! Ik had daardoor al snel in de gaten wat het probleem was. Gelukkig was het relatief eenvoudig te verhelpen, ik had enkel een nieuw onderdeel nodig. Ik ben in totaal ongeveer 2 uur met de reparatie bezig geweest, maar dat kwam ook omdat ik erg voorzichtig te werk ging. Dat is exclusief de tijd die ik heb moeten wachten op bezorging van het onderdeel! Al met al ben ik zeer tevreden over de reparatieset van bovenstaande site. Ben je op zoek naar een herenhorloge, of naar horlogeaccessoires, dan ben je hier aan het juiste adres!

Lees meer…

Zo vader, zo zoon

Ik ben blij dat de reparatie geslaagd is. Mijn zoon is inmiddels bijna oud genoeg om het horloge over te nemen en ik ben hartstikke opgelucht dat ik hem ons erfstuk kan overhandigen. Ik hoop dat hij net zo goed voor het herenhorloge zorgt als ik dat heb gedaan. Gelukkig heeft hij ook oog voor techniek, dus ik denk dat ik hem de reparatieset ook direct overhandig!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn