Soorten asbest inventarisatie

In Nederland is het sinds 1993 verboden om te bouwen met asbest. In de jaren daarvoor is dit echter erg veel voorgekomen. Asbest werd veel gebruikt in gebouwen, woningen in installaties vanwege bepaalde eigenschappen van het materiaal. Zo was het materiaal erg sterk en was het erg duurzaam. Het sleet bijna niet en was bovendien ook meteen isolerend. Naast dit alles is asbest ook brandwerend. Als klap op de vuurpijl was het materiaal ook erg goedkoop. Het is daarom niet heel verrassend dat het materiaal veel werd gebruikt. Wanneer er iets gebouwd moest worden, was asbest de eerste keuze. Naast de bouw werd het materiaal ook voor andere toepassingen gebruikt. Zo is lange tijd gewerkt met onder meer asbestcement en spijtasbest. Ook in de remmen van oudere voertuigen, met name auto’s en vrachtauto’s, kan nog veel asbest worden gevonden. Nieuwe modellen maken hier geen gebruik meer van. Helaas bleek rond het einde van de jaren zestig dat asbest ook een aantal nadelige eigenschappen had. Het kan een groot risico vormen voor de volksgezondheid. Mensen die lang werkzaam zijn in ruimtes met asbest hebben een grotere kans op het ontwikkelen van mesothelioom, een specifieke vorm van kanker. De vezels waaruit asbest bestaat kunnen worden ingeademd, soms met dramatische gevolgen. In 2024 is het voor elke Nederlander verboden om asbesthoudende materialen te bezitten. Het is dus belangrijk dat panden waar zich nog asbest bevindt snel worden aangepakt. Het aanpakken van asbest begint met een asbest inventarisatie. Tijdens een asbest inventarisatie worden de risico’s van asbest in uw pand onderzocht. Een asbest inventarisatie kan op drie verschillende manieren plaatsvinden:

  • Type A onderzoek
  • Type B onderzoek
  • Aanvullend onderzoek.

Een type A asbest inventarisatie begint achter een bureau. Samen met de eigenaar van een pand wordt gekeken naar alle informatie die voor handen is. In het verleden zijn bouwplannen opgesteld voor het pand en is besloten welke materialen gebruikt zijn. Men heeft in sommige gevallen dus een redelijk idee hoeveel asbest is gebruikt in de constructie van een gebouw. Bij een asbest inventarisatie worden al deze bekende gegevens eerst bekeken. Vervolgens begint een visuele analyse van het gebouw. Deskundige analisten komen op locatie en gaan bekijken in hoeverre de aanwezige asbest voor problemen kan zorgen. Iedere kamer en elk object wordt intensief bekeken. Het kan zelfs voorkomen dat er bepaalde muren gedeeltelijk moeten worden afgebroken om op gevaar te controleren. Een type A asbest inventarisatie is in principe vrij mild. Vaak kan het werk op de locatie gewoon doorgaan.

Asbest inventarisatie; zwaarder geschut

Dat geldt niet voor een type B asbest inventarisatie. Bij dit type moeten grote stukken van het pand tegen de vlakte. Dit type inventarisatie komt eigenlijk niet heel vaak voor. Het wordt alleen uitgevoerd wanneer men echt geen enkel idee heeft wat men aan gaat treffen. Voor dit type asbest inventarisatie is het ook essentieel dat er niemand meer werkzaam is binnen het pand. Natuurlijk is dit in de eerste plaats onverstandig. Wanneer links en rechts muren naar beneden komen is dit niet bevorderlijk voor het werktempo. Hiernaast kan het ook echt gevaarlijk zijn. Asbest is alleen gevaarlijk in vezels die rondvliegen. Deze kunnen worden ingeademd waardoor er problemen in de longen ontstaan. Wanneer de vezels niet rondvliegen is er eigenlijk niet zo veel aan de hand. Wanneer men het gebouw gedeeltelijk sloopt raken ook asbestformaties aangetast. Deze kunnen vervolgens uit elkaar vallen, waardoor de vezels vrijkomen. Het gevaar ontstaat dan dus eigenlijk pas. Het is daarom essentieel dat bij een asbest inventarisatie van type B er niemand meer in het pand aanwezig is. Tijdens een asbest inventarisatie van Type B moet men rekening houden met flinke kosten en veel renovatie naderhand. Dit zijn de twee verschillende grote inventarisaties die worden aangeboden. Voor de milde variant worden hiernaast ook extra pakketten aangeboden. Dit wordt ook wel aanvullend onderzoek genoemd. Tijdens deze onderzoeken worden een aantal extra dingen getest. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken op welke manier het gebouw gebruikt wordt. De gebruikssituatie kan een belangrijke rol spelen in het beoordelen van het asbestrisico. Ook kan er na deze aanvullende onderzoeken een asbestbeheersplan opgezet worden. Dit beheersplan geeft een betere kijk op hoe het asbest uiteindelijk uit het pand verwijderd kan worden. Een aanvullende asbest inventarisatie heeft dus een aantal belangrijke voordelen en is zeker de moeite waard.

Alleen door professionals!

Zoals aangegeven kan het oprecht gevaarlijk zijn om met asbest te werken. Probeer dit werk dan ook niet zelf te doen. Het kan soms goedkoper zijn om zelf te proberen het asbest verantwoord te verwijderen. Dit wordt sterk afgeraden. Wanneer toch iets misgaat kan dit voor onwerkbare situaties zorgen. Neem altijd een professioneel bedrijf aan om een asbest inventarisatie te maken en vervolgens het asbest te verwijderen. Het aannemen van een zelfstandig bedrijf heeft ook nog een ander voordeel. Men kan zo nooit beticht worden van onverantwoord gedrag. Een zelfstandig bedrijf zal een rapport opleveren waarvan de belangrijkste richtlijnen vrijwel altijd overgenomen zal worden. Dit voorkomt kosten in een later stadium, waarbij toch nog opnieuw een professioneel bedrijf een nieuwe inventarisatie moet maken. Kortom: regel professionals voor dit werk. Er zijn tal van bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van asbest. Een voorbeeld van een bedrijf dat dit doet is Best Vision. Op http://www.bestvision.nl/ vind u nog veel meer informatie over het verwijderen van asbest. Ook is het mogelijk om vragen te stellen over uw eigen situatie. Begin vandaag nog met het aanpakken van asbest in uw pand!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn