Wat zijn de kosten van een uitvaart eigenlijk?

Uitvaartinformatiehulplijn - Kosten uitvaartHet is natuurlijk helemaal niet iets leuks om na te denken over uw begrafenis en alles wat daar bij komt kijken. Maar helaas is het wel noodzakelijk om dit goed te regelen van te voren. De kosten van een uitvaart kunnen anders namelijk enorm uit de hand lopen. Het komt jammer genoeg nog steeds vaak voor dat mensen plotseling overlijden en dat familieleden worden opgezadeld met enorme kosten om hun familielid een mooie begrafenis te bezorgen. Hier willen ze bij de uitvaartinformatiehulplijn iets aan doen, ze willen de Nederlandse bevolking zo goed mogelijk informeren over de kosten van een uitvaart en hoe u zich hier goed op kunt voorbereiden. Het is natuurlijk helemaal niet leuk om bij zo een trieste gebeurtenis over geld te moeten nadenken. Als uw familielid net is overleden is het laatste waar u zich mee bezig wil houden uiteraard hoeveel geld u aan diegene moet uitgeven, op zo’n moment maakt dat voor uw gevoel niets uit. Maar het is zeker van belang om dit wel te doen. De beste manier, zegt uitvaartinformatiehulplijn, is om u van te voren toch goed voor te bereiden op het overlijden van familie, zodat u als het daadwerkelijk gebeurt u zich niet hoeft bezig te houden met vervelende dingen zoals verzekeringen en geld. Lees dus toch eens goed in wat kosten van een uitvaart betreft, ook al is het helemaal niet leuk het is wel heel erg goed om te doen.

Overzicht van bijkomende kosten van uitvaart

Het overlijden van familie of vrienden komt heel vaak onverwachts. Het kan daarom voor nabestaanden een enorme klap zijn, waar u niet ook nog eens financiële problemen bij kunt hebben. Toch is dit wat bij veel mensen gebeurt, omdat ze hun uitvaartverzekeringen niet goed op orde hebben. Het is vooral van belang om dit te doen wanneer u specifieke wensen heeft wat betreft uw begrafenis, anders kunnen de kosten van de uitvaart enorm uit de hand lopen. Bij de uitvaartinformatiehulplijn raden ze u daarom aan om over uw eigen uitvaart na te denken nu het nog kan. Een ongelukje kan in een klein hoekje zitten. Regel uw uitvaart van te voren en voorkom dat u uw nabestaanden met financiële problemen opzadelt door onvoorziene kosten van de uitvaart. We hebben het nu veel over de hoge en vaak onverwachte kosten van de uitvaart gehad, maar hoe hoog zijn die kosten van een uitvaart eigenlijk? Allereerst moet u inzien dat het natuurlijk enorm afhangt van uw persoonlijke voorkeuren hoeveel u aan uw uitvaart uitgeeft. Maar het gemiddelde van wat mensen uitgeven aan hun uitvaart ligt tussen de 5000 en 8000 euro. Het is bijvoorbeeld ook erg afhankelijk van hoeveel gemeentes voor grafrechten vragen. Dit kan van gemeente tot gemeente erg verschillen en kan de kosten van de uitvaart enorm verhogen. Veel mensen kiezen door de hoge kosten van een begrafenis vaak voor cremeren. De kosten van uitvaart bij cremeren zijn namelijk aanzienlijk lager dan voor een begrafenis. Maar ook hiervoor geldt weer dat de prijzen van gemeente tot gemeente verschillen. Het kan tot hele grote verschillen tussen kosten van een uitvaart leiden. Hierbij komen ook nog eens de kosten van de grafbedekking, die voor bepaalde voorkeuren ook heel erg duur kunnen zijn. Er is namelijk een hele grote variëteit aan grafbedekkingen ontstaan de afgelopen tijd. Vroeger was dit allemaal nog veel eenvoudiger, maar tegenwoordig kunt u werkelijk alles als grafbedekking gebruiken. Van enorme stenen tot kleine plantjes aan toe. Het is zelfs zo toegenomen dat mensen tegenwoordig gemiddeld nog eens 2000 tot 4000 euro uitgeven aan de grafbedekking. Hier komt bij dat de kosten van de grafbedekking veelal niet worden gedekt door de verzekeringsmaatschappijen. Het zijn namelijk niet noodzakelijke kosten, mensen kunnen zelfs kiezen of ze het wel of niet willen doen. De uitvaartinformatiehulplijn geeft als tip om eens naar de uitvaartwaardemeter te kijken om te berekenen hoeveel u waarschijnlijk uit gaat geven aan uw uitvaart.

Hoe kunt u uw uitvaart betalen?

Ondanks dat veel mensen in de financiële problemen komen door de kosten van de uitvaart is het niet noodzakelijk om de hele uitvaart zelf te betalen. De kosten van de uitvaart kunnen namelijk betaald worden door een verzekeringsmaatschappij. U kunt elke maand een klein bedrag aan de verzekering betalen en dan wordt de hele uitvaart voor u betaald. Uw nabestaanden kunnen dan zonder extra zorgen zich bezig houden met wat op dat moment echt belangrijk is. Maar er zijn vele andere opties om de kosten van uitvaart te betalen, namelijk:

  • spaargeld
  • overlijdensuitkering
  • lijfrente
  • levensverzekering

Ondanks het feit dat er vele opties zijn om de kosten van de uitvaart te betalen kiezen veel mensen er toch voor om een verzekering af te sluiten. Veel mensen hebben namelijk wel het geld om een uitvaart te betalen, maar vinden het toch fijn om al het regelwerk uit handen te geven. Het gaat hier dan vooral om de mensen die zelf overlijden, die willen niet dat ze hun nabestaanden met een hele hoop gedoe opzadelen als het al een moeilijke tijd is. Je wil op zo’n moment dat het gewoon zo makkelijk mogelijk is voor je nabestaanden. Heeft u nog geen uitvaartverzekering en maakt u zich wel zorgen over de kosten van de uitvaart? Neem dan eens een kijkje op uitvaartinformatiehulplijn.nl. Op deze website kunt u allemaal informatie vinden over hoe u uw uitvaart kunt bekostigen en hoe u het allemaal kunt regelen. Als u vragen heeft kunt u ook altijd bellen of een mailtje sturen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn