Zorg voor een heerlijk knusse sfeer met de juiste raamdecoratie

Sungo-zonwering - RaamdecoratieHet is in de zomer altijd een beetje een rare wisselwerking tussen buiten en binnen. Buiten is het zomers vaak mooi weer, de zon schijnt en het is warm. Binnen is het cool, donker(der) en vaak niet echt zonnig. Dit zorgt voor een groot contrast waardoor je vaak liever buiten wil zijn. Als je buiten bent, dan is het vaak te heet of de zon is te vel waardoor je weer liever binnen wil zijn. Maar eenmaal binnen hunker je weer naar het licht en de ruimte van de zomerse middag. Het is dus vaak lastig om een balans te creëren tussen binnen en buiten. Wat je wilt bereiken is een situatie waarin het contrast tussen binnen en buiten niet meer zo sterk is. Je hebt natuurlijk een strikte scheiding via de muren en de ramen tussen binnen en buiten, maar zijn er geen mogelijkheden om die scheiding minder strikt te maken? Die mogelijkheden zijn er wel degelijk, namelijk door het gebruik van de juiste raamdecoratie. Met de juiste raamdecoratie kun je de zon tegelijkertijd buiten houden en toch genieten van het zonlicht dat wél wordt doorgelaten. Vaak maakt men gebruik van dichte raamdecoraties. Via dit soort raamdecoraties maak je de scheiding tussen binnen en buiten dus weer heel strikt. Er is een duidelijke scheidingslijn tussen de beide domeinen. Wat je dus eigenlijk wil bereiken is een geleidelijke overgang tussen het felle zonlicht aan de ene kant en het comfortabele zonlicht binnenshuis aan de andere kant. Dit is prima te realiseren op verschillende manieren met verschillende raamdecoraties. Gordijnen zijn natuurlijk prima om de zon af te schermen en toch licht door te laten. Witte of gele gordijnen blokkeren het meest felle licht, maar zorgen toch nog voor voldoende licht in de woonkamer of welke kamer dan ook. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een luxaflex als raamdecoratie. Hiermee kun je de scheiding net zo hard maken als je zelf wilt. Als je de luxaflex dicht doet, dan komt er geen enkel licht meer binnen, zet je de luxaflex open, dan komt er wel licht binnen, maar wel gebroken. Tussen die twee extreme situaties in kun je de luxaflex ook een beetje meer of minder open doen waardoor je zelf kunt spelen met de lichtinval. Ideaal dus voor een flexibele raamdecoratie. Voor verdere mogelijkheden worden hieronder enkele raamdecoraties op een rij gezet.

De veelzijdigheid van een raamdecoratie

Een raamdecoratie kan op verschillende manieren ingezet worden. Zo hebben we het al even over de gordijnen gehad, maar er zijn natuurlijk verschillende soorten gordijnen waar je gebruik van kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Rolgordijnen
  • Lamelgordijnen
  • Paneelgordijnen
  • Vouwgordijnen
  • Plissé gordijnen
  • Duette gordijnen

Zoals je ziet zijn er vele mogelijkheden die je kunt gebruiken wat betreft een raamdecoratie. Een gordijn is allang niet meer een stuk stof voor je ruit. Je kunt je raam op vele verschillende manieren decoreren en elke raamdecoratie heeft ook weer een ander effect op de manier waarop de zon je huis binnen komt. Als je een huis hebt met zeer veel ruiten, dan is het ook geen gek idee om een paar van die ruiten beter af te schermen dan de andere. Op de deze manier kun je het licht doseren. Als je juist erg weinig ruiten hebt, dan wil je waarschijnlijk de lichtinval zo veel mogelijk optimaliseren. Daarom kun je gebruik maken van lichte stoffen die, wanneer de zon erop schijnt, een warme lichte gloed in de kamer verspreiden. Als je zwarte gordijnen ophangt, dan is het logisch dat er weinig licht binnen komt en dat je binnen dus ook geen lichte sfeer kunt creëren. Tevens is het van belang aan welke zijde de ramen zich bevinden. Aan de zuidzijde, waar de zon veel is, kun je natuurlijk beter gebruik maken van een zonwerende raamdecoratie. Aan de noordzijde wil je juist gebruik maken van een hele lichte raamdecoratie. Tevens is het ook belangrijk dat je de verschillende raamdecoraties goed met elkaar in harmonie brengt. Als je aan de ene kant veel licht door laat schijnen en de andere kant helemaal afsluit dan krijg je een zeer dis-harmonieus effect. Je zult dus goed moeten nadenken over de verschillende raamdecoraties

Waar kan ik de raamdecoraties bestellen?

Als je raamdecoraties wilt bestellen dan kun je dat het beste doen via het internet. Eén goede site waar je erg goede gordijnen en jaloezieën kunt bestellen is bijvoorbeeld sungo-zonwering.nl.  Hier vind je alles op het gebied van zonwering en dus ook de verschillende raamdecoraties die hierboven al even aan bod zijn gekomen. Je kunt op de site rustig even om je heen kijken om te zien of ze iets hebben wat past bij jouw interieur. Daarna kun je altijd helemaal vrijblijvend contact opnemen voor een vrijblijvende offerte. Tevens kun je ook even kijken of je bijvoorbeeld niet ook een knikarm zonwering nodig hebt of een markies. Soms is het een stuk handiger om de zon aan de buitenkant al te weren. Op die manier wordt het ook niet warm in je huis en kun je nog steeds naar buiten kijken omdat het glas niet afgedekt is door een raamdecoratie. Het is dus maar net wat je zelf wilt en wat bij je woning past. Niet alle woningen lenen zich voor een zonwering. Soms mag het zelfs niet eens van de gemeente. Dus als je een huurhuis hebt, vraag het dan altijd even na.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn