Het beste kerstliedje 2018 klinkt jazzy

Kerstliedjes zijn universeel populair zodra de feestdagen beginnen en vele jaarlijkse klassiekers zoals Bing Crosby’s “White Christmas” lijken voor altijd te bestaan. De meest populaire kerstliederen zijn echter in recentere tijden gemaakt. De oorsprong van de kerstliederen gaat terug tot rond de 4e eeuw toen enkele van de eerste Latijnse christelijke liederen over Jezus Christus werden geschreven. Deze vroege hymnes werden gezongen tijdens kerkvieringen in de kerk en evolueerden uiteindelijk naar de liederen die we vandaag herkennen. Maar wat minder bekend is, zijn jazz kerstliederen. Het kerstliedje 2018 van ACJMS ‘Jammin in the snow man’ is een mooi voorbeeld van hoe jazz tijdens kerst kan klinken. Maar wat is jazz? Nou, Jazz is een bepaalde benadering van het spelen van muziek. Het gaat om improvisatie, het aanpassen van de vijf hoofdelementen van de muziek (melodie, harmonie, ritme, tekst en vorm) om variaties te ontwikkelen op het basisthema van de selectie die wordt uitgevoerd. Jazzmuziek is geëvolueerd uit de mix van:

  • de emotionele, ritmische, in wezen orale muziektraditie van Afrikaanse slaven
  • de instrumentatie en muzieknotatie van de Europese afstammelingen
  • de sociale, politieke en raciale sfeer die aanwezig was aan het begin van de 20e eeuw in de Verenigde Staten

Wat is een goed kerstliedje 2018?

Als je het volledige kerstgenre benadert, besef je dat het allemaal een kunstvorm is die hetzelfde als jazz wil zeggen, maar op een andere manier. Jazz tijdens de kerstdagen voelt fris en vertrouwd aan. Het kerstliedje 2018 van AJCMS is dan ook een schot in de roos. Elk jaar, rond het einde van oktober, beginnen radiostations, winkelcentra, wachtkamers en onze eigen iPods met sleehondenbellen te klinken. Alles begint te verwijzen naar sneeuw. Dit zijn de geluiden van Kerstmis in de huidige culturen werelwijd. En de reden dat veel van deze muziekgeluiden verband houden met de feestdagen, is omdat we zo zijn opgegroeid. Maar wie opgegroeid is met jazz krijgt er nog wat extraatjes bij. En zelfs al ben je niet bekend met jazz, het is nooit te laat om ervan te proeven en er verslaafd aan te geraken. Wat kerstmuziek in onze gedachten oproept, wordt niet alleen bepaald door hoe het klinkt, maar ook door hoe we ons voelen bij het horen van de muziek. Kerstmuziek roept altijd een warme, vreugde- en vredevolle sfeer op. Het kerstliedje 2018 voegt er ook de sfeer van jazz aan toe. De combinatie van beide, zorgt ervoor dat het kerstliedje 2018 onmisbaar is in jouw muziekrepertoire tijdens de feestdagen.

De evolutie van jazz

Met de komst van geluidsopnames en radio werd jazz wereldwijd gehoord – en jazzmuzikanten hoorden ook muziek van over de hele wereld, vaak absorbeerden ze de liedjes, instrumenten en ideeën uit andere landen in het lexicon van de jazz. Als gevolg hiervan wordt jazz de enige (nou ja, minstens de eerste) volledig Amerikaanse kunstvorm genoemd. Jazz is vrijheid en een grote kunst. Waarom is jazz zo passend tijdens de kerstdagen? Nou, om te beginnen, moet je het kerstliedje 2018 gehoord hebben. En dat kan! Bezoek de website van ACJMS acjms.eu om het te beluisteren. Ons meest gerespecteerde icoon, Louis Armstrong, werd ooit dezelfde vraag gesteld. Zijn antwoord? “Als je het vraagt, zul je het nooit weten.” Wij denken dat hij de drie belangrijkste woorden heeft weggelaten: “… totdat je luistert.” En zo is het ook, jazz is iets wat je moet beluisteren met het diepste van je ziel. Uiteraard zal het jazzy kerstliedje 2018 van Angele de jong en haar jazz-band minder effect hebben tijdens de zomermaanden. Maar als je het dit jaar gemist hebt, voeg het kerstliedje 2018 dan toe aan je jazzmuziek voor volgend jaar!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn