Werkt dat naalden prikken door de acupuncturist nu wel of niet?

Wanneer je deze tekst leest zul je jezelf afvragen of een bezoekje aan de acupuncturist nut heeft en of er dan ook een acupuncturist bij jou in de buurt is. Bij acupuncturistenoverzicht vind je een goede en gespecialiseerde acupuncturist bij jou in de buurt, van Roosendaal tot Soest en van Alkmaar tot Gouda. Wanneer je een acupuncturist bij jou in de buurt gevonden hebt, klik je op de locatie en zul je een korte inleiding lezen over de acupuncturist en op welke gebieden hij of zij gespecialiseerd is, spreekt het je aan? Dan kun je een afspraak maken via het contactformulier.

Wat is acupunctuur en wat doet het met je?

Bij acupunctuur worden extreem dunne naalden op strategische punten in het lichaam geplaatst worden ter vermindering van pijn of symptomen bij kwalen of ziektes. Miljoenen mensen over de wereld zeggen baat bij acupunctuur te hebben. Deze vorm van geneeskunde zou onder ander hoofdpijn, vermoeidheid en lage rugpijn verhelpen en ook pijn bij misselijkheid verminderen bij een chemokuur. Maar wat veel mensen zich blijven afvragen is, hoe kunnen een paar naalden in de huid dit voor elkaar krijgen? Is de werking wetenschappelijk bewezen? Hoe gaat acupunctuur in zijn werk en waar moet je opletten bij het uitzoeken van een acupuncturist?

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde, ook wel TCG genoemd, zijn lichaam en geest van de mens als een geheel. Dat betekent dat lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen elkaar voortdurend beïnvloeden. Ziekte is geen op zichzelf staand verschijnsel, maar een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding van de mens uit balans is. Acupunctuur kan volgens de Chinese beoefenaars de energiebalans herstellen. Door de naalden op een bepaalde manier op of langs meridianen kanalen in het lichaam waarlangs energie circuleert te plaatsen, kan een acupuncturist de energiestroom beïnvloeden. Hierdoor zou een betere doorstroom en verdeling van energie ontstaan, de zogenoemde Qi.

Hoe gaat acupunctuur in zijn werk?

Eerst vindt een onderzoek plaats om de juiste diagnose te stellen. De acupuncturist zal je de hemd van het lijf vragen over je symptomen, gedrag en leefstijl, de lichaamsdelen ook nog eens goed bekijken die je zeer doen, de vorm, aanslag en de kleur van je tong, de kleur van je gezicht en de kracht, kwaliteit en het ritme van je pols zal ook nog eens onderzocht worden. Alles bij elkaar, duurt het onderzoek ongeveer een uur. De acupuncturist zal een behandelplan met je doornemen die meestal bestaat uit zes tot twaalf behandelingen verdeeld over enkele maanden. De daadwerkelijke acupunctuur bestaat uit drie onderdelen:

  • Het plaatsen van de naalden: Acupunctuurnaalden zijn extreem dun, dus van de plaatsing zul je nauwelijks iets merken. Meestal worden er vijf tot twintig naalden gebruikt. Soms zijn de strategische punten ver verwijderd van het probleemgebied. Wanneer de naald de juiste diepte heeft bereikt kun je kortstondig een tintelend of zelfs een pijnlijk gevoel ervaren
  • Naaldmanipulatie: De acupuncturist zal na plaatsing de naalden waarschijnlijk zachtjes bewegen of draaien
  • Verwijderen van de naalden: De naalden zullen meestal zo’n vijftien tot dertig minuten blijven zitten terwijl je ontspannen ligt. Meestal voel je geen pijn bij het verwijderen van de naalden. Sommige mensen voelen zich helemaal relaxt na een behandeling, terwijl anderen zich juist energiek voelen. 
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn